15 Haziran 2010 Salı

ETSY'de Nasıl Satış Yapılır - 2

TheBuzz

GÜNCELLEME (2021)

Artık Dijitale Girişim adını verdiğim yeni adresimdeyim! Dijitale Girişim internette satış ve online girişimcilik üzerine bir bilgi kaynağı. Etsy'de satış yapmakla ilgili tüm güncel yazılarıma dijitalegirisim.com adresinden ulaşabilirsiniz.


Etsy'de Nasıl Satış Yapılır - 1 adlı yazımdan sonra ufak tefek başka birkaç noktaya değinmek istiyorum.

Etsy'de satış yapmaya karar veren bir kişi her şeyden evvel şu yazıları okumalı diye düşünüyorum. İnanın Etsy'de okumanız gereken şeylerin ne kadar çok olduğunu gördükçe şaşıracaksınız ama bu iki yazı bana göre Etsy'nin Bible'ıdır :)

The Etsy Seller Handbook Archive

The DOs and DON'Ts of Etsy

Etsy tarafından hazırlanmış bu yazılar bir dükkan sahibinin ihtiyaç duyduğu tüm bilgiyi soru-cevap şeklinde içermektedir. Gerçekten de bir el kitabı niteliğindedir.


item by countingstitches on Etsy

Yoksa Siz Daha Forum'a Uğramadınız mı?

Etsy deneyiminiz boyunca Etsy'deki makale ve blog postlardan olduğu kadar, başkalarının tecrübelerinden faydalanın. Kesinlikle Forum'da soru sormaktan ya da "bu da sorulur mu" diye aklınıza takılanları sormaktan çekinmeyin. Dükkanınızı geliştirerek satışlarınızı arttırmanın yolunun, en az Etsy'deki kaynaklar olduğu kadar, belki ondan daha fazla Forum postlardan faydalanmak olduğunu söyleyebilirim. "Top Sellers" diye tabir edilen satıcıların hepsi bir zamanlar sizin gibiydi. Zaman zaman çıkan makale ve yazılarda, ilk zamanlardaki fotoğraflarına kendilerinin bile güldüğünü okuyoruz :) Tabi önce Forum'da ufak bir araştırma yaparsanız iyi olur, büyük ihtimalle sizden önce başkası sormuştur :)

Forum'da ne kadar çok kişinin birbirine yardımcı olduğunu görünce baya şaşırmıştım. Özellikle bazı bilgileri kendilerine saklamayıp paylaşmaları çok hoşuma gitmişti. Açıkçası insanlardan bu kadar paylaşımcı olmalarını beklemiyordum. Bu anlamda gerçekten büyük bir yardım ve destek olma durumu var, bundan faydalanın. Ve tabi ki birkaç ay geçip de siz de ufaktan deneyim kazandıkça, arkadan gelenlere ablalık etmeyi unutmayın!

24 yorum:

  1. Sorularımı buradan sıralayım şimdiden teşekkür ederim:)
    Paypal'a üye olurken online satış'ın premier üyelik mi almamız gerekiyor?Bir de Kredi kartımızla üye olsak ödeme alacağımız zaman banka hesabımıza mı aktarıyoruz parayı?
    Kafama takılan bir diğer konu da yurtdışına gönderi yapmak.Kargo kullanmak fiyatlardan dolayı imkansız normal olarak ptt den paketi yolladığımızda ne kadar zamanda ulaşıyor alıcıya,bir de kargo bedelini fiyatlara dahil ederek mi satış yapıyorsunuz nasıl yapmamız daha uygun olur?
    Biraz fazla soru sordum sanırım herkes faydalanır umarım:)

    YanıtlaSil
  2. @inanirsakolurbence

    Paypal'a üye olurken premium üye olmaya gerek yok. Normal üyelik seçeneği bizler için yeterli. Paypal üyeliği şu şekilde: Üye olmak için bir kredi kartına ihtiyacınız var. Ayrıca bununla beraber arkasında farklı kredi kartları da ekleyebilir, işlemlerinizi farklı hesaplardan yürütebilirsiniz. Ama dediğim gibi öncelikle en az 1 tane kredi kartına ihtiyacınız var. Siz ödemelerinizi Paypal ile kabul ettiğiniz müddetçe ödemeyi yapacak kişi Paypal sahibi olmak zorunda. Ve Paypal üzerinden ödeme yaptığında para sizin Paypal hesabınıza yatar. Bu parayı kendi hesabınıza aktarmak istediğinizde "Withdraw" diyerek banka hesabı ya da kredi kartı hesabınıza aktarabilirsiniz.

    KARGO:

    Etsy'de satıcılar uluslararası gönderileri için kendi ülkelerinin ulusal posta hizmetini kullanırlar çoğunlukla çünkü özel gönderi şirketleriyle gönderim ücretleri imkansız gibi birşey. Türkler de aynı şekilde PTT'yi kullanıyor. Ulaşım süresi ülkeye ve gümrük işlemlerine göre tamamen değişiyor. Bir paketin Amerika'ya 5 günde de gittiği görüldü. Yapabileceğiniz en doğru şey "shop policy"de ya da müşteri sorarsa belli ülke ya da kıtalar için zamana aralığı vermek olacaktır. Türkiye'den genelde bu Avrupa için 7-10 gün, ABD için 15-25 gün, Uzakdoğu ve Avustralya için 20-30 gün denebilir. Ama benim bir paketim Avustralya'ya 1 haftada gitmişti. Yani daha kısa sürede gittiği elbette oluyor ama siz daha uzun süre olarak belirtin. Çünkü belirttiğniizden uzun sürerse hoş olmaz. Zaten örneğin Amerika'dan satın alan kişi en az 2 haftayı gözden çıkarıyor, merak etmeyin.

    KARGO ÜCRETİ
    Etsy'de ürün listelerken o ürünün kargo ücretini de belirtiyorsunuz zaten. Ve kişi ödemeyi yaptığında ürünün ücreti+kargo ücreti sizin hesabınıza yatıyor. Ancak %3.5'luk komisyon sadece ürün fiyatı üzerinden kesiliyor.Yani bir ürünün fiyatına 10$, kargo ücretine 4$ dediyseniz hesabınıza 14$ yatıyor ve %3.5'luk kesinti 10 Dolar'a yapılıyor. Ve de her ilave ürün için de bir kargo ücreti belirliyebiliyorsunuz. Örneğin yukarıda bahsettiğim aynı ürünün kargo ücreti bölümünde "additional shipping"e 0.5$ derseniz her ilave ürün için ilave olarak 0.5$ kargo ücreti hesabınıza geçer.

    Ücretsiz kargo uygulaması ise tercih meselesi.Müşteriyi cezbedeceğini düşünüyorsanız ve de maliyetinin hesap kitabını yaptıktan sonra size uygun oluyorsa tercih edebilirsiniz.

    Şöyle durumlar yaşanıyor elbette, bunlara dikkat etmeli. Bir ürüne 20 $, kargosuna 10$ demekle, aynı ürüne 30$, kargo ücretine 0$ demek arasında ÇOK fark var. İşte burada satın alma psikolojisi devreye giriyor, böyle şeylere dikkat etmeli.

    YanıtlaSil
  3. Detaylı açıklama için çok teşekkür ederim yazınızı yeni okuyabildim çok faydalı bilgiler var tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. merhaba, bütün yazdıklarınızı dikkatle okumaya çalışıyorum. öncelikle çok teşekkürler, çok emek harcamış ve açıklamalı olarak neredeyse herşey iyazmışsınız. banner yapmak istiyorum ama etsy nin help inde banner kısmında gösterilen adres, benim accountumda görünmüyor. acaba henüz kredi akrtı bilgilerimi girmediğim için olabilri mi?

    YanıtlaSil
  5. @Narsistanbul

    Çok teşekkür ederim güzel yorumların için. Açıkçası sorunu tam olarak anlayamadım ama şunu söyleyebilirim: Kredi kartı bilgilerini girmediysen henüz satıcı/dükkan sahibi olarak kabul edilmiyorsun, sadece üye olmuş oluyorsun. Sorunu daha ayrıntılı yazabilirsen yardımcı olabilirim.

    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  6. Ben Etsy'ye üye oldun, ama henüz kredi kartı çıkarma aşamasındayım. Etsy'de satış yapabilmek için kredi kartı limitimin ne kadar olması gerekiyor acaba? Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. @Adsız

    Merhabalar,

    Etsy'de satış yapabilmek için bir kredi kartı limiti yok.

    Başka bir sorunuz olursa yine buraya yazabilirsiniz.

    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  8. Öncelikle size teşekkür etmek istiyorum verdiğiniz ayrıntılı bilgiler için. İnanın çok yardımcı oluyor. Benim sorunum şu; Ben Etsy'ye üye olabilmek için ilk adımları tamamladım. Kredi kartı edindim, kullanıcı adımı belirledikten sonra takıldım. Kredi kartı bilgilerimi vermek zorunda olduğum sayfada "card" ve "ccv" bilgilerimi doldurmadım, çünkü anladığım kadarıyla paypal daha güvenli. Paypal'la giriş yapmak istiyorum, ama bunu başaramadım. "Paypal'ı etsy sayfasının dışında mı arayacağız? Lütfen yardım edin, çünkü satışa sunacağım ürünler bile hazır bekliyor. Bir de "paypal Türkiye", "Etsy Türkiye" gibi kavramlar kafamı karıştırıyor. İmdat diyorum:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Panik yapmayın lütfen :) Paypal Türkiye demek Paypal Türkiye ofisini açtı, bununla ilgili bir kavram. Etsy Türkiye ise Etsy'deki Türkleri ifade ediyor, direk Etsy ile bir ilgisi yok yani..Etsy'de satışa başlamak için kredi kartı bilgilerinizi ilk aşamada vermeniz gerekiyor. Bu aşamada PayPal ile giriş seçeneği yok. Ancak PayPal sonrasında sizin PayPal vasıtasıyla ödeme yapan müşterilerden ödeme kabul edebilmeniz için gerekli. Ya da tabi ki kendiniz PayPal kullanarak alışveriş yapabilmeniz için. Umarım yardımcı olmuştur.

      Sevgiler :)

      Sil
  9. merhaba,

    etsy ile yaptığımız gönderilerde ürün ile beraber fatura veya ek bir evrak koymamız gerekiyor mu?

    henüz işin başındayım 1 adet ürün satım PTT ile gönderimini yaptım ve alıcıya ulaştı.

    ancak 2. ürünümün takip sisteminde ürünün alıcıya ulaştırılmadığına dair bir not var.

    neden olduğuna dair hiçbir fikrim yok. PTT çok güvenilir değil sanırım. telefon desteği için aradığımda; sistemde arıza var, oranın yerel servisi ile görüşün gibi farklı farklı kıvırma cümlelerini ezberden söylüyorlar.

    bir yerde sıkıntı yaşandı ama sorunun bile ne olduğunu bilmeden nasıl çözeceğimi bilmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @sonbadem

      Merhaba,

      Satışlarınızı belli bir seviyeye kadar faturalandırmanız gerekmediğini ancak belli bir seviyenin üstündeki kazancı mutlaka belgelemeniz gerektiğini söyleyebilirim. Konuyla ilgili en sağlıklı bilgiyi bir vergi dairesine danışarak alabilirsiniz

      Sorunlu gönderiyle ilgili olarak da, tabi konuyu tam olarak bilemediğim için çok net bir şey söyleyemiyorum ancak verdiğiniz bilgiler doğrultusunda, takip numarası ile o ülkenin posta servisinin websitesinde sorgulama yapabilirsiniz. Gönderi takip no.ları uluslararasıdır çünkü. Ayrıca alıcı ile irtibata geçemk de her zaman işe yarayan bir çözümdür. Kendisinin bizzat yerel posta ofisinde sorgulatma yapması gerekebilir. Bazen gümrükte takılabiliyor, bu da bir ulaşmama sebebi. Paket belli bir süre içinde karşı tarafa ulaşmazsa, ya da siz belli bir süre içinde sonuç alamazsanız, para iadesi yapmanız veya aynı ürünü ücretsiz tedarik etmeniz gerekebilir, müşteri memnuniyeti gereği.

      Sil
  10. slm
    öncelikle paylaşımın için teşekkürler. çok faydalı bir yazı olmuş
    benim merak ettiğim konu etsy de geri satılan ürün iade olu mu
    ve etsy le ebayın ne gibi farkları vardır daha doğrusu sizce neden etsy
    şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Sevgi Biçer

      Merhaba,

      Ben teşekkür ederim :)

      İade konusunda kural ve şartlarını tamamen satıcı belirliyor. Bu konuda ne kadar güven verici ve müşteriyi kollayan kurallar belirlerseniz sizin o kadar yararınıza. İade çok sık rastlanan bir durum değil, ama sürecin muhtemel bir parçası olduğundan bu konuda kurallar belirlemiş olmanız en azından ilk başta kendinizi korumak içindir. Hiç iade kabul etmemek de bir seçenek, ancak bunu belirtmiş olmanız gerek. Olumlu feedback alabilmek için önemli bir konu. Tersi durumda müşterinin profilinizde çok olumsuz geribildirimler bırakmasını göze almanız gerek; ve bunlar karşı tarafın rızası olmadan silinemiyor da..En iyisi tüketici haklarını gözetir şekilde, ama belki kendiniz de üstüne müşteri lehine daha çok açık kapı bırakarak şartlar belirlemenizdir bana göre. Ne de olsa çok yaşanan bir durum değil; ama yaşandığı anda müşteri memnuniyetini sağlayıcı yönde çözüm üretebilirseniz, yine sizin lehinize olmuş olur.

      Sil
  11. slm aklıma takılan bir diğer konuda ürün gönderimi yaparken faturaya gerek varmı
    tekrar teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Sevgi Biçer

      Merhaba,

      Belli bir seviyeye kadar faturalandırmanız gerekmediğini ancak belli bir seviyenin üstündeki kazancı mutlaka belgelemeniz gerektiğini söyleyebilirim. Konuyla ilgili en sağlıklı bilgiyi bir vergi dairesine danışarak alabilirsiniz

      Sil

      Sil
  12. merhaba,

    etsy'de fees policy kısmını okudum ama bir kaç şeyi anlayamadım. şimdi bir şey listelediğimiz zaman stok başına 0.20 dolar kesiyorlarmış ve bu da bizim faturamıza ekleniyormuş. yani o zmn bu parayı biz ne şekilde ve ne zaman ödüyoruz? paypal hesabından mı ödeniyor? kredi kartından mı ödeniyor?

    bir de mesela 10 dolarlık satış yaptık diyelim paypal hesabımıza 6.5 dolar mı geçiyor?

    policy fees'teki "payment processing fees" kısmı bizi ilgilendiriyor mu?

    fees policy'nin linki:

    http://www.etsy.com/help/article/2144

    teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Ecem y.

      Merhaba,

      Etsy'ye olan borcunuzu anasayfada sağ üst tarafta my shop> my bill kısmına tıklayarak görebilirsiniz. Bu parayı her ay kredi kartınızı veya PayPal hesabınızı kullanarak kendiniz ödüyorsunuz, Etsy otomatik olarak çekmiyor.

      10 Dolarlık satış yaptığınızda Etsy bunun %3.5'unu kesiyor, yani 35 centini alıyor, 3.5 Dolar değil.

      Linkini verdiğiniz bölüm bizi çok yakından ilgilendiriyor :) Çünkü burada sorduğunuz tüm soruların cevabı orada. Komisyon ve ödemelerle ilgili tüm ayrıntıları içeren bir yazı.

      Sil
  13. Etsyde yapılan satışlarda karşı tarafa fatura göndermek gerekiyormu? sonuçta yapılan ürünlerin çoğu el yapımı ve seri üretimi olmayan şeyler yani kısacası bir firma tarafından değil kişiler tarafından yapılmakta. Bende ürünlerimi satışa çıkartmak istiyorum fakat aklıma takılan bu tür şeyler var... :S

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Adsız

      Merhaba,

      El yapımı olması, seri üretim olmaması fark etmez, şahıs firması kurabilirsiniz. Önemli olan belli bir seviyeye kadar faturalandırmanız gerekmediği ancak belli bir seviyenin üstündeki kazancı mutlaka belgelemeniz gerekli. Konuyla ilgili en sağlıklı bilgiyi bir vergi dairesine danışarak alabilirsiniz

      Sil
  14. İnternet üzerinden satış yapanların ihtiyacı olan HAVALI ZARF ları üretiyorum bizden toptan fiyata temin edebilirsiniz www.havalizarf.com

    YanıtlaSil
  15. Merhaba , ben de etsy'de dükkan açmaya çalışıyorum.. Verdiğniz bilgiler ve sabrınız için çok teşekkürler. Uzun zaman geçmiş ama benim de bir sorum olacak :) Paypal hesabı açtım, ödeme almak için hesap ya da kart tanımlamak arasında bir fark var mıdır? Yoksa hesap tanımlamayı tercih edeceğim.
    umarım görürsünüz :) şididen teşekkürler

    YanıtlaSil
  16. merhaba

    ben henüz yeni bir etsy kullanıcısıyım. bi dükkan açtım ve bi kaç ürün ekledim ve bu aşamaya gelene kadar szin bloğunuzdan çok faydalandım. bunun için ayrıca teşekkürederim. şimdi eğer vaktinizi almassam benim size bir sorum olacak, etsy de "ücretsiz reklam" olayı varmış ve bunun için herhangi bir gruba üye olmam gerekiyomuş. bu gruplara nasıl üye olunur? ( aslında 2 grup buldum adminlerine mesaj attım ama dönmediler) benim için uygun olan grup hangisidir?

    dükkan link aşağıda deneyimli biri olarak bi göz gezdirirseniz beni çok mutlu edersiniz...

    https://www.etsy.com/shop/livinghomes

    YanıtlaSil
  17. Merhaba,

    Benim ve eşimin birlikte Etsy'de bir hesabı var. Şimdiye kadar bir çok ürün kategorisinde deneme yaprık satış için. Ancak 1 senede sadece 6 ürün satabildik. İlk başlarda el yapımı yastık satıyorduk, üzerinde çizimler olan. daha sonra şal, dantel örtü ve oyuncak denedik. Şu an takı yapıyoruz :) şimdiye kadar en hoşumuza giden takkı oldu. Ancak sayfa ziyaratlerini artıramıyoruz. Reklam versek işe yarar mı? Ne yapmamız lazım. bilgi verebilirseniz çok sevirim :)
    Not: Etsy'deki dükkanımızn adı detcraft

    YanıtlaSil
  18. merhaba.
    paypal sayfası açmama rağmen etsy paypal addresimi onaylamıyor bunun sebebi nedir? yardımcı olursanız cok sevinirim

    YanıtlaSil