4 Temmuz 2011 Pazartesi

El Yapımı Ürün ve Tasarımları Mağazalarda Satmak, Butiklerle Konsinye Çalışmak -1

 
Pixabay

El emeği ürünlerinizi ve tasarımlarınızı mağazalara konsinye vermek, hatta toptan siparişler mi almak istiyorsunuz?

Kendi tecrübelerim ve okuyup sizin için derlediklerimle, mağazalara nasıl ulaşabileceğinize dair 2 bölümlük bir yazı hazırladım. Eminim farklı ve belki yaratıcı yöntemlerle ürünlerinin çeşitli mağazalarda sergilenmesini sağlayan, değişik mağazalarla çalışmaya başlayanlar vardır. Onlar da deneyimlerini burada paylaşırsa çok mutlu olurum.

İlk bölüm olan bu yazıda uygun dükkanları tespit etme, 2. bölümde onlarla iletişime geçme üzerine bilgiler var. Böylece yaşadığınız şehirden başka bir şehirdeki dükkanlarla da çalışma fırsatı bulabilirsiniz.

Ayrıca bu yazının sonunda konsinye çalışabileceğiniz bir yerle ilgili bilgiler de bulacaksınız :)

Evet, başlayalım..:)


Her şeyden evvel ürünlerinizin butiklerde yer almasını istiyorsanız, çok nadir olarak onlar gelip sizi bulacaktır. Yapmanız gereken sizin o mağazalarla iletişime geçmeniz, yani farklı mağazalarla çalışabilmek için girişimci ruhunuzu kullanmanız gerekiyor.

Peki nasıl olacak? Kendiniz girişim yapmak durumunda olduğunuza göre, ya işlerinizden en güzel birkaç tanesini bir çantaya koyup, dükkanları gezip kendinizi tanıtarak olaya girecek ya da önceden o mağazaların sorumlu kişileriyle telefon ya da e-mail yoluyla iletişime geçerek ardından ürünlerinizle mağazaya gideceksiniz. Ben yapamam, çekinirim deme şansınız ise maalesef yok, kendinizi daha rahat hissettirecekse en iyi ihtimal önden bir mail ile iletişime geçip onların sizi çağırmasını sağlamak olabilir. Ki 2. bölüm olan sonraki yazımda bu konuya daha ayrıntılı değineceğim.

Peki işe nereden başlamalı, nasıl yapmalı?

1. Her şeyden önce "ya beğenilmezse, ya beni geri çevirirlerse.." gibi düşünceleriniz varsa hepsini bir kenara koymalısınız. İşlerinize güvenmeli ve aynı zamanda reddedilmekten korkmamalısınız. Çünkü büyük ihtimalle sizi geri çevirenler çalışmak isteyenlerden daha fazla olacak. O yüzden bu sizin moral ve motivasyonunuzu bozmamalı, bir sonraki dükkan için araştırma ve geliştirme çalışmalarına devam etmelisiniz. :)

2. Bundan sonra ilk olarak yapmanız gereken sizin tarzınızda ürünler bulunduran, hitap ettiğiniz müşteri kitlesinin ziyaret ettiği ve ürünlerinizin fiyat aralığında satış yapan dükkanları tespit etmek.

Chicwish
Bu unsurlar neden önemli?

Ürün:

Çok güzel tasarımlarınız olabilir, orijinal ve insanların ilgisini çekeceğinden emin olduğunuz ürünler yapıyor olabilirsiniz ama bu demek değil ki o ürün her yerde her şartta satar! Satış yapmak istediğiniz mağazanın ürün grubu ya da conceptiyle ilgili bir ön araştırma yapmanız yararınıza olacaktır. Eğer o dükkan ve müşteri kitlesine uygun ürünler yapıyorsanız, sipariş alma olasılığınız daha yüksek. Onlara yoğunlaşmak hem vakit kaybetmenizi önleyecek hem de olumlu cevap alma olasılığınızı artıracaktır.

Örneğin doğal malzemelerle yapılan ürünler satan bir mağaza, metal takılar bulundurmak istemeyebilir. Bu da son derece normaldir. Dükkanın bir concepti varsa, onun dışına çıkmak istemeyecektir.


Wish Wish Wish Blog
Müşteri Kitlesi:

Mağazaya kim geliyor, ne tür ürünlere ilgi gösteriyorlar? Mağazanın müşeri kitlesi klasik çeyizlik ürünler arıyorsa, sizin keçe yastıklarınıza ilgi gösterir mi? Ya da keçe yastık arıyorsa, fistolu, janjanlı kırlentler alırlar mı?

Fiyat:

Fiyat aralığı da en az ürün grubu kadar önemli. Her iki yönden.

Nispeten üst gelir grubuna hitap eden mağazalarda çok ucuz ürünlere yer verilmeyeceği gibi, ürünlerin fiyatı o mağazanın müşteri kitlesi için fazla pahalı da olabilir.

Diyelim ki çanta yapıyorsunuz, ama çok emekli ve çok zaman alıyor. Haliyle bununla doğru orantılı bir fiyat biçiyor ve altına düşemiyorsunuz. Konsinye alan mağaza da üstüne karını koyarak bir etiket koyuyor. Çanta ne kadar güzel olsa da rafta bekleme süresinin uzayacağı muhtemel..Sizin ihtiyacınız olansa ürünlerin düzenli olarak erimesi, düzenli şekilde yeni sipariş almanız. Ya o mağazaya uygun, daha uygun fiyatlı neler yapabilirim diye düşüneceksiniz, ya da çanta rafta bekleyecek..
Veya sipariş alabilmek için düşük fiyat talep ettiniz. Özellikle toptan sipariş çalışacaksanız, eğer talep ettiğiniz fiyat ürünleri yapmaya harcadığınız zamanı karşılamazsa o iş kısa bir süre sonra sizin için sürdürülebilir olmaktan çıkar.

Bu sebeplerden dolayı çalışmak istediğiniz mağazaları ürün grubu, fiyat aralığı, yeri ve müşteri kitlesi kriterlerini göz önünde bulundurarak tespit etmek gerekiyor.

Wish Wish Wish Blog

3. Peki, sıra geldi bu dükkanları bulmaya..Aşağıda saydığım yollardan faydalanabilirsiniz:

- Moda, ev tekstili, şehir..dergileri bu dükkanlardan haberdar olabileceğiniz kaynaklar. Oradan adres ve iletişim bilgilerini de toplayabilirsiniz.
- Kitapçılarda özellikle İstanbul’a dair çeşitli mekan va mağazalara yer veren kitaplar var. Onları karıştırmanız faydalı olabilir.

- Eh, çıkıp şöyle bir dolaşmak da gerek tabi..

İstanbul Anadolu Yakası’nda, Kadıköy Altıyol-Rexx Sinema-Akmar Pasajı bölgesi içinde ve Bağdat Caddesi’nde son zamanlarda farklı trend dükkanlar açıldı ve açılmaya da devam ediyor. Bu mağazalarda farklı kişilerin ürünlerini bulundurduklarını görüyorum.

Avrupa Yakası diyince de tabi ki Galata, İstiklal Caddesi, Galatasaray, Cihangir ve Nişantaşı-Teşvikiye bölgesini de gezmeden olmaz. Buralarda yine konsinye çalışan ve daha güzeli, fiyatı ne olursa olsun gerçekten farklı, tek ürünlere ilgi gösteren dükkanlar var. Çünkü bu dükkanların müşterileri de böyle parçalar arayan kişiler.

Bunları keşfe çıkmak size kalmış. Unutmayın! Bu tarz butikleri keşfetmek istiyorsanız ana caddeden içeri, sokaklara girmelisiniz.

- Şenlik, kermes..gibi etkinlikleri takip etmelisiniz. Elbette bu sadece mağazalarla çalışmak için değil, genel networking için önemli bir konu ama bu tip etkinliklerde dükkan sahipleri de bulunduğu ve zaten orada bulunma amaçları farklı ürünler keşfetmek olduğu için böyle etkinlikler kaçırılmaz bir fırsat. Yani normalde onlara gidip “ürünlerimi nasıl buldunuz” demek başka, o ortamda tanışmak başka. Çünkü zaten onun için oradalar.

Böyle etkinliklerde mutlaka bütün standları gezin, olabildiğince çok insanla sohbet edin. Ama nacizane bir tavsiye, iyi niyetle bile olsa teknik konulara çok fazla girmemeye çalışın, o kadar çok tasarımcı kopya olayından muzdarip ki, ürünle ilgili bilgi almaya çalıştığınızı düşünüp bir anda şüpheci bir tavır takınıyorlar.

- Facebook

Beğendiğiniz Facebook sayfalarının "beğeniler" bölümünde yeni keşifler yapabilirsiniz. Ve elbette o sayfaların "beğeniler"i de sizi başka sayfalara götürecektir. İşe çok takip edilen moda bloggerlarının sayfalarıyla başlayabilirsiniz. Ya da benim sayfamın beğenilerine de göz atabilisiniz. (Sayfaların sol sütununda, aşağıda yer alır) Buradan

Kartvizit Bastırın

Eğer çalışmalarınızın dükkanlarda yer almasını istiyorsanız, kartvizitinizin olması; hem daha profesyonel bir görünüm çizmenize yardımcı olur, hem de bilgilerinizin kaybedilme olasılığını azaltır. Üstelik sosyal ortamlarda ve etkinliklerde insanların sizi hatırlaması ve size ulaşabilmesi için çok önemli.

Sakın sadece bir firmada çalışan insanların kartviziti olduğunu düşünüp “ben kartvizite ne yazayım ki” demeyin. Artık üniversite öğrencilerinin bile kartvizi var. İsimlerinin altında okudukları bölüm yazıyor :) İlla ki bir şey de yazması gerekmiyor, önemli olan markanız ve isminizle iletişim bilgilerinizin, varsa internet sitenizin bulunması. Ne internet sitesi, ne mail adresiniz..yoksa bile isim ve telefon numaranızın yazdığı bir kartvizit olmalı. Düz beyaz fon yerine, matbaada tarzınıza uygun bir grafik seçerek kartviziti daha dolu hale getirebilirsiniz. Hatta benim de yaptığım gibi arkasına birkaç ürün fotoğrafı koyabilirsiniz.

Eveet, sıra geldi konsinye çalışabileceğiniz bir yerin adresini vermeye.

Burası, benim de ara ara kedi broşlarımdan verdiğim “Nahıl”.


Nahıl, KEDV'in (Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı) işletmesi. Satılan ürünlerin bir kısmı (özellikle doğal ürünler, banyo ürünleri ve geri dönüştürülen malzemelerle yapılan aksesuarlar) proje kapsamında Mardin'deki atölyelerde kadınlar tarafından yaplıyor ve oradan geliyor. Bir kısmı İstanbul ve başka illerden çeşitli el emeği üreticisi kadınların yaptıkları ve ayrıca 2. el giysi ve aksesuarlar da satılıyor.



Nahıl'da ürün yelpazesi geniş. 2 .el dışında kolyeden yaka iğnesine, yastıktan mutfak önlüğüne, patikten oyuncağa, kaplı defterlerden kitap ayraçlarına, doğal sabunlardan banyo setlerine farklı ürünler bulunuyor. Ancak olmazsa olmaz şartları doğal malzemelerden yapılmış olmaları.
Yerleri Beyoğlu, İstiklal Caddesi'nde.

Nahıl'ın sitesinde ürünleri var, bakıp sizin yaptıklarınızla örtüşüyor mu görebilirsiniz. Sitedekilerin çoğu artık dükkanda yok ve devamlı yeni ve farklı ürünler geldiği için her biri siteye eklenmiyor. Ama yine de concept açısından size fikir verecektir.

Nahıl'a giderek dükkandaki ürünleri görmenizi ve mağazanın yetkilisi Şule Hanım'dan müşterilerin ne tarz ürünlere ilgi gösterdiklerini ve şu ara dükkanda nasıl şeyler satmak istediklerini öğrenmenizi öneririm.

Ayrıca Nahıl'a sık sık özel günlerle ilgili ya da kişiye özel sipariş isteğiyle gelenler oluyor. Ya da kurumsal etkinlikler, kurumsal hediyeler için ürün talepleri geliyor. Nahıl, sizin o kişilerle iletişime geçmenizi de sağlıyor.

Giderken en güzelinden birkaç örnek işinizi götürmeyi unutmayın :)

 
Bu yazıda, birlikte çalışabileceğiniz çeşitli dükkanları tespit etmek üzerine bildiklerimi paylaşmaya çalıştım.

Yazının 2. bölümünde mağazalarla önceden mail yoluyla nasıl iletişime geçmeli, nasıl bir mail yazmalı üzerine birkaç not yazacağım. Eğer sizin de eklemek ya da sormak istedikleriniz varsa lütfen yorum bırakın, yorumlarınızla yazı daha faydalı hale gelecektir :)

17 yorum:

  1. payaşım için çok teşekkürler kafamdaki kocaman bi soru işaretine açıklık getirdi :)

    YanıtlaSil
  2. Ben de tam bu sıralar mağazaları dolaşmanın planlarını yapıyordum. Nasıl üstüne geldi anlatamam. Bu tür bilgileri ticari bilgi diye pek az kişi paylaşır. Umarım bizlerin de size destek verebileceği şeyler olur, paylaşımlar karşılıklı hal alır..

    YanıtlaSil
  3. @Pembe Kanatlar

    Rica ederim :)

    @Alice

    :) Ticari sır değil bunlar aslında, kendi tecrübelerim dışındakilerin çoğu internetteki yabancı kaynaklarda bulunabilir. Ben sadece doğru bilgiyi, işe yarar hale dönüştürüyorum.

    Okuyanların en büyük desteği, yazılarımı ve mümkünse dükkanımı olabildiğince çok mecrada paylaşmak olabilir. Ki ben de böyle yazıları yazmaya devam edebileyim.

    Ayrıca yazılardan ne kadar çok kişi faydalanırsa, yazıların değeri o kadar artar.

    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      2 kisim nezaman yayinlanir yazisma ornegi heyecanla bekliyoru.

      Sil
    2. Merhaba. Yazının ikinci bölüm burada: https://limonyesili.blogspot.com/2017/10/el-yapm-urun-ve-tasarmlar-magazalarda.html
      Bu arada bu bloga artık içerik girmiyorum, o yüzden yorumunuzu çok geç gördüm. Sizi yeni yerime beklerim: www.dijitalegirisim.com Sevgilerimle

      Sil
  4. Alice'in facebook sayfasında paylaştım. Umarım ufak da olsa bir katkım olmuştur, kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  5. Bu tarz yazılar yazdığınız için sizi kutlarım. Bilenler biliyor zaten, bilmeyenler için çok faydalı, güzel bir kaynak burası. Teşekkür ederim, ilgiyle takipteyim :)

    YanıtlaSil
  6. çok güzel bir yazı olmuş, teşekkürler.
    ben de konuyla ilgili kendi deneyimimi ekliyim buraya. şu an ürünlerim bir mağazada satılıyor ve satış da olduğunu belirteyim. ancak daha önce ankara'da özel tasarım ürünler satan bir butiğe vermiştim. deneme süresi diye facebook sitelerinden markamı dahi duyurmadılar ki benim bildiğim reklam ürün tanıtımı için gereklidir. ve bahsettikleri süre bir anda bir haftaya indi. o da ankarada sağanak kar yağışı olan kimsenin evden doğru düzgün çıkamadığı hafta idi. bu bir hafta sonucunda satış olmadığı gerekçesini sundular bana. ve ilk başta şevkim kırılmış oldu. keşke başlamadan reddetselerdi. neyse ben de böylelikle profesyonel yaklaşıma sahip doğru insanlarla çalışmanın önemini öğrendim ve markama uygun bir mağaza da bulabildim.

    YanıtlaSil
  7. Herkese merhaba,

    Yazıyı ilgiyle okudum.Selin'cim paylaştığın bilgiler gerçekten çok önemli. Benim de ürünlerim İstanbul ve Giresun'da 2 mağazada satılıyor. Giresun mağazası bana internet üzerinden ulaştı fakat İstanbul'daki mağazaya ben ürünlerimi götürdüm.Aslında çok da profesyonelce bir gidiş değildi ama ürünler beğenildi ve satılmaya devam ediyor. Yakın zamanda bir iki mağazaya daha gittim ürünlerimi göstermek için fakat reddedilince hatta bazısı bakmadan reddedince gerçekten üzüldüm. İşte bahsettiğin profesyonelliği kazanmamız halinde sanırım üzülmemeyi öğrenmiş olucaz :)
    Hepimizin emeğine sağlık..Bol satışlar olsun..
    Blogunu takibe aldım ve Facebooktaki Mahperi Aksesuar sayfamda mutlaka ürünlerinden birkaçını paylaşıcam.
    Sevgilerimle..
    Kübra Efe

    YanıtlaSil
  8. Selin hanım , diğerleri gibi bu da çok faydalı bir yazı. 6 ay kadar önce ben de ürünlerimi değerlendirme kararı aldım ve bir butikle anlaştım . Ürünlarim çok beğenildi devamı istendi , tıkır tıkır da sattı. Hala da çok talep görüyor. Ancak ben ürünlerimi geri isteme aşamasındayım. Çünkü konsinye çalışmada iki tarafın da üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekiyor.Ürün satıldığı ve satış raporlandığı halde çeşitli problemler sayılarak ödeme erteleniyor. Ben kişi olarak kimseden para istemeyen birisiyim. Kendi param olduğu için elbetteki talep ediyorum ancak ciddi anlamda sıkıntı oluştu bu konuda . Şirket olmadığımız için sözleşme imzalayamıyoruz bu konuyla ilgili de önerilerinizi paylaşırsanız memnun olurum. İyi çalışmalar diliyorum

    YanıtlaSil
  9. @Alice @MARİFETLİ PERİ

    Çok teşekkür ederim sosyal medyadaki paylaşımlar ve güzel yorumlar için :)

    @Lumos Design @Mahperi

    Deneyimlerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler kızlar, yaşanmış şeyler gerçekten çok değerli. Okuyanlara fikir ve hatta cesaret verecektir.

    @hira

    Sevgili Hira, ne güzel demişsin şirket olmadığımız için sözleşme imzalayamıyoruz diye :) Çünkü bilindiği gibi normalde kardeşinizle bile iş yapıyor olsanız sözleşme mutlaka yapılmalı. Bu kötü bir şey değil, iş hayatının gereği. Ama dediğiniz gibi bireysel çalışınca böyle olasılıklara karşı bir koruyucu olmadan hareket etmek durumunda kalınabiliyor. Şuan aklıma gelen tek yöntem en azından sözleşme yapamıyorsak da baştan her şeyi konuşmak. Biliyorum verilen tüm sözler unutulur yeri gelir..Şirket olmasanız bile, böyle bir iş anlaşması için bir sözleşme yapılabilir mi, bunu araştırabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  10. ELİF'İN LALE BAHÇESİ
    paylaşım için çok teşekkür ederim.ben iznik de yaşıyorum çini üzerine minyatürler ve mitolojik çalışmalar yapıyorum .yaklaşık birkaç ay önce böyle denemelerim oldu istanbulda dükkanları ve mağazaları gezdim ama başaramadım ne yazıkki umudum kırıldı.ozamandan beri elime fırçayı alamıyorum ama tekrar deneyeceğim.umarım bu sefer başarırım yoksa sanatımdan vargeçmek zorunda kalıcam :( tekrar teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  11. Bu yazı için çok teşekkür ederim! Kendi yaptığım çantalarımı mağazalara vermek isterim ama iletişime nasıl geçeceğimden emin değilim... Yazının 2. bölümü var mı acaba?
    Tekrar teşekkür ederim!

    YanıtlaSil
  12. cok tesekkurler verdiginiz bilgiler cok degerli lakin ben izmirde yasiyorum organizasyonlar varmis bu kisiler fuarlarda festivallerde senliklerde stant kiraya veriyorlarmis bilginiz varmidir bu kisiler hakkinda acaba bir telefon numarasi isim bilen varsa yazabilirmi rica etsem

    YanıtlaSil
  13. Benim de farklı urunlerim var bana yardımcı olursanız çok memnun olurum

    YanıtlaSil
  14. Antalya da içmimarlık ve tasarım atölyemiz var. Gagawood design olarak farklı, değişik ürünleri konsinye olarak almak istiyoruz. İlgilenenler aylinsunu@gmail.com adresinden iletişime geçsin.teşekkürler...

    YanıtlaSil
  15. Antalya da içmimarlık ve tasarım atölyemiz var. Gagawood design olarak farklı, değişik ürünleri konsinye olarak almak istiyoruz. İlgilenenler aylinsunu@gmail.com adresinden iletişime geçsin.teşekkürler...

    YanıtlaSil